METROPOLIS Rokenrol Bend


Press  |  Koncerti  |  Info  |  Audio/Video  |  Fotke

 


INFO

ZASEDBA od ustanovitve leta 1994 do danes:
Matjaž Hočevar - Hotschko (bas in glas)
Griša Šoba - Zrni (kitara)
Marko Čulajević - Čule (kitara - od 2015 dalje)
Anže Breskvar - BMD (bobni)


Sezona 1994/95
Metropolis se prvič zberejo 26.11.1994 v trnovski garaži. Poimenujejo se po legendarnem komadu skupine Motorhead in začnejo z ustvarjanjem lastnega glasbenega izraza, ki mu pravijo heavy rokenrol. Svojo pot "slave in uspeha" začnejo v klubu Palma. Ko jih odkrijejo v oddaji "Yu rock it" na Radiu Študent, nastopijo kot predskupina puljskim Spoons. Po pol leta delovanja imajo 14 lastnih komadov, ki jih kasneje posnamejo v okviru OPUS 1.

Sezona 1995/96
Predvideno snemanje za načrtovani album OPUS 1 je bilo nekajkrat preloženo in se je zgodilo v nedeljskem popoldnevu 26. novembra 1995, natančno eno leto po nastanku benda. Pesmi so bile posnete v živo in z ne preveč slabo opremo, v garaži, kjer je bend takrat vadil.

Februarja 1996 doživi BMD prometno nesrečo, ki naj bi po napovedih onemogočila delo skupine za več kot leto dni. Metropolis morajo odpovedati vse dogovorjene nastope. Po zaslugi prirejenega bobnarskega kompleta in BMD-jeve železne volje pa se na odre vrnejo že junija 1996 na dvodnevnem "Zgaga Rock Festivalu" v Litiji. Dokažejo, da so kljub nesreči v najboljši kondiciji do tedaj in da jih je potrebno preveriti v živo.

Konec avgusta 1996 se Metropolis odpravi v Ilirsko bistrico v MKNŽ posneti novih 13 komadov za svoj drugi album OPUS 2, ki tako kot prvi še ni izdan.

Sezona 1996/97
Izbrani so za nastop na NOVEM ROCKU 1996, kar je v prejšnjem tisočletju pomenilo, da se je bend prebil v prvo ligo underground godbe. Po nastopu jih nekateri kritiki celo razglasijo za najboljši bend Novega Rocka 1996. Sledi turneja po slovenskih klubih, luknjah in podobnih sumljivih placih ter priprava materiala za OPUS 3. Uspešno sezono zopet prekine BMD-jev odhod v bolnico, kjer mu odstranijo železnino, ki jo je nosil v desni nogi po avtomobilski nesreči več kot leto dni.

Sezona 1997/98
Konec oktobra 1997 se Metropolis zapre za tri dni v studio ALIEN v Ljubljani in že je tu OPUS 3. Odloči se izdati izbor komadov iz že prej posnetih OPUS 1, 2 in 3 na eni CD zgoščeni tlačenki, ki izide pri založbi NIKA tik pred koncem leta 1997. Na cedejki je 22 klasično legendarnih kompozicij: #1 do #7 so posnete oktobra 1997 v studiu ALIEN Ljubljana (OPUS 3), #8 do #16 so posnete avgusta 1996 v MKNŽ Ilirska Bistrica (OPUS 2), #17 do #22 pa je izbor posnetih komadov v novembru 1995 (OPUS 1).

Sezona 1998/99
Sezona mine brez posebnih pretresov. Skupina veliko koncertira, izpostaviti pa velja predvsem koncert v Orto baru, ki se zgodi v maju 1999. Nove še neposnete komade odigrajo in posnamejo v živo, z namenom, da jih izdajo na novem živem albumu - Metropolis Orto Live. Ocena skupine je, da kvaliteta posnetega materiala ne dosega željenega nivoja, zato so nekateri izmed posnetkov dosegljivi zgolj v MP3 formatu na tej spletni strani. Sezona se zaključi z nastopom na trodnevni motoristični fešti v Moškanjcih pri Ptuju, kjer nastopijo tudi božanstvo MOTORHEAD.

Sezona 1999/2000
Jeseni 1999 se začne bend pripravljati na snemanje nove plošče. Prvi posnetki nastanejo v začetku novembra, vmes fantje prevedejo besedila iz angleščine v slovenščino in snemanje zaključijo tik po novem letu 2000. Snemanje poteka v studiu METRO, producent pa je JANEZ KRIŽAJ. Izdan je slovensko govoreči album PAZI SE, vsi trije člani banda pa takrat že delujejo tudi v skupini O.S.T., katere ustanovni člani so. Pripravljajo in snemajo pesmi za album 8mm.

Sezone 2000 ... 2015
V sklopu svoje "poslovilne" turneje se Metropolis enkrat letno v Orto Baru pokažejo na tradicionalno zadnjem koncertu. Klub je vsakič poln.

Sezona 2016, ...
Zrni se konec leta 2015 odpravi čez lužo s trebuhom za kruhom, na kitari pa se bendu pridruži legendarni Čule (Sausages). Fantje dobijo nov zagon, povečajo gostoto koncertov in začnejo pripravljat material za nov album. Naslov albuma bo morda "No Sleep 'till Metropolis".